FAQ - Het nieuwe verwarmen

Geschreven op: 20 oktober 2022

Het nieuwe verwarmen... Je woning verwarmen met een warmtepomp in plaats van met de klassieke cv-ketel. Daar komen veel vragen bij kijken. We geven je graag antwoord op de meest gestelde vragen!

1. Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Aangezien de ontwikkelingen in de warmtepomptechniek snel vooruit gaan, worden steeds meer woningen geschikt voor een warmtepomp. Toch blijft het belangrijk te kijken naar verschillende punten als isolatie, het verwarmings- en het ventilatiesysteem. Dit ook voor de bepaling wat voor soort warmtepomp geschikt is voor je woning.

2. Ik wil graag een warmtepomp, maar kan ik deze investering wel financieren?

De overstap van een cv-ketel naar een warmtepomp vraagt om een relatie grote investering. Een warmtepomp kost een stuk meer dan een gangbare cv-ketel. Betekent dit dat een warmtepomp daardoor niet betaalbaar voor jou is? Dat hoeft niet. Er zijn meerdere oplossingen, zo kan de drempel worden verlaagd met de Energiebespaarlening. Met de Energiebespaarlening biedt de overheid een financieringsvorm waarmee je een warmtepomp kan aanschaffen met geleend geld. Deze lening moet je, zoals iedere lening, terugbetalen.

Ook kun je subsidie krijgen voor de aankoop van een warmtepomp. De pomp moet daarvoor wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de warmtepomp onderdeel zijn van een verwarmingstoestel. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 500 en € 2.500.

3. Wat is een hybride systeem?

Een hybride warmtepomp is in veel opzichten vergelijkbaar met een hybride auto, die deels op een normale brandstof en deels op elektriciteit rijdt. Normaal gesproken werkt je cv-ketel alleen op aardgas. Door je cv-ketel te koppelen aan een elektrische warmtepomp ontstaat een hybride verwarmingssysteem. Zo’n systeem werkt op zowel gas als stroom.

Dankzij dit hybride systeem bespaar je direct tot wel tweederde op je gasverbruik. De betere systemen zijn ook in staat om continu de optimale mix van elektriciteit en gas te kiezen. Het intelligente systeem houdt daarbij rekening met de gasprijs ten opzichte van de stroomprijs. Extra gunstig dus.

4. Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een hybride cv-ketel?

Doordat de benamingen hybride cv-ketel en hybride warmtepomp wel eens door elkaar worden gebruikt, kan dit tot verwarring leiden. Het zijn namelijk twee verschillende apparaten die allebei onderdeel zijn van een hybride systeem. De term hybride cv-ketel betekent in feite dat je cv-ketel is voorbereid om in combinatie met een hybride warmtepomp te werken.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een cv-ketel en een warmtepomp. Dit is ook een lucht/water warmtepomp.

5. Maakt een warmtepomp lawaai?

Het is lastig om op deze vraag een algemeen antwoord te geven, dit verschilt namelijk per type warmtepomp en per periode van het jaar. Water/water warmtepompen zijn zeer stil en ook ventilatielucht/water warmtepompen zijn stil te noemen. Lucht/water warmtepompen produceren met de bijbehorende buitenunit het meeste geluid, al zorgt voldoende aandacht voor een juiste opstelling en te nemen maatregelen voor het minimaliseren van het geluid vrijwel altijd voor een probleemloze installatie.

6. Maakt de hybride warmtepomp ook geluid?

Ook de buitenunit van een hybride warmtepomp werkt niet geluidloos. Vaak blijkt dat klachten over geluid te maken hebben met een te klein gekozen warmtepomp, onjuiste installatie of een verkeerde afstelling. Bij een goed gekozen en goed ingestelde installatie hoeft geluid zeker geen probleem te zijn. Het voordeel van een hybride warmtepomp is bovendien dat hij veel minder vaak op volle toeren draait. Hij werkt tenslotte samen met de cv-ketel. 

7. Kan ik ook koelen met een hybride warmtepomp?

Zeker! De werking van de warmtepomp kan worden omgekeerd. Zo kun je op warme dagen je woning koelen. Het gaat dan om topkoeling, waarmee het binnen tot ongeveer 5 graden koeler wordt dan buiten. Wat goed is om in het achterhoofd te houden: om te koelen heb je vloerverwarming nodig of speciale radiatoren. Gewone radiatoren zijn hiervoor niet geschikt.

Naast deze vragen, leven nog veel meer vragen over de warmtepomp. In ons inspiratiecentrum in Goes vertellen we je er alles over én kun je zien, voelen en beleven hoe de warmtepomp werkt. Want pas als je het zelf ervaart, begint het te leven. 

Meer nieuws

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes