Energie uit de lucht of bodem

Meer info? Vraag direct uw offerte aan.

Warmtepomp

Steeds meer mensen worden nieuwgierig naar de warmtepomp en willen een bijdrage willen leveren aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Maar er zijn ook nog veel vragen. Is de warmtepomp geschikt voor iedere woning? Bespaar je daadwerkelijk veel energie? Welke soorten warmtepompen zijn er?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht of bodem en zet deze gratis energie om in warmte of koeling. Afhankelijk van de situatie, is er minder tot zelfs helemaal geen gas meer nodig.

Ook interessant voor bestaande bouw

De warmtepomp is voor alle typen woningen mogelijk. De woning dient echter wel goed geïsoleerd te zijn. Voor woningen die na 2000 zijn gebouwd, kunnen we stellen dat deze goed zijn geïsoleerd. We vinden het belangrijk om samen met jou, op jouw locatie, te kijken naar de isolatiewaarden (alle wanden, vloer begane grond, het dak en het glaswerk) van de woning, het huidige afgiftesysteem voor verwarming en uiteraard naar de overige wensen die meespelen. Het plaatsen van een warmtepomp is echt maatwerk. 

Warmtepomp extra interessant voor nieuwbouw

Voor een nieuwbouwwoning kan een warmtepomp altijd. De warmtepomp wordt dan ook al veel geplaatst in nieuwbouwwoningen. Deze nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Dat zijn de huidige eisen vanuit het bouwbesluit.

Ideale combinatie met zonnepanelen

In combinatie met PV-panelen is de warmtepomp ideaal. Door het gebruik van de warmtepomp ga je minder of geen gas gebruiken. Maar aan de andere kant wel meer elektra. Wanneer je nu met de PV-panelen elektra terug levert aan het net, dan zou je dat met een warmtepomp zelf kunnen gebruiken. Dit voor het verbruik van de warmtepomp.

Optimale energiebesparing

Voor het optimaal besparen van energie is het belangrijk dat het gehele systeem van warmtepomp en afgiftesysteem goed op elkaar is afgestemd. Een mogelijkheid is de warmtepomp aan te sluiten op de huidige installatie van vloerverwarming en radiatoren. Het meest efficiënt werkt de warmtepomp met een systeem voor lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of lagetemperatuur radiatoren. Deze hebben een groot oppervlak waarmee ze de warmte beter kunnen afgeven. Een keuze kan zijn om in de ruimtes die je het meest verwarmt, zoals de woonkamer, de keuken en de badkamer, de radiatoren te vervangen voor lagetemperatuur radiatoren.

Verschillende soorten

Brine/grond warmtepomp

 • Deze warmtepomp haalt zijn energie uit de bodem.
 • Door middel van een boring wordt een buizensysteem in de grond geïnstalleerd. 
 • Samen met de warmtepomp zorgt de bodemwisselaar ervoor dat het water-glycolmengsel dat circuleert in de installatie, warmte uit de grond kan onttrekken en kan afgeven aan het afgiftesysteem (radiatoren - vloerverwarming) in de woning of het gebouw. 
 • In de zomermaanden, wanneer de verwarming niet wordt gebruikt, kan de bodem zich weer opladen voor de volgende koude winterperiode én kan men in de woning zelfs gebruik maken van passieve topkoeling. 
 • Bij deze vorm van verwarmen is het gebruik van aardgas volledig overbodig. 

Lucht/water warmtepomp

 • Deze warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht.
 • Naast gewone buitenlucht is er alleen elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten draaien.
 • De warmte die onttrokken wordt uit de buitenlucht wordt opgewaardeerd tot de gewenste aanvoertemperatuur voor het verwarmen van de radiatoren en de vloerverwarming.
 • Met deze opstelling vervalt je cv ketel en gaat je gasverbruik voor verwarmen en warm tapwater terug naar nul. 

Hybride waterpomp

 • Deze pomp gebruik je in combinatie met de huidige cv-ketel.
 • Wanneer je in het voor- en najaar de verwarming gebruikt, is het de warmtepomp die z'n werk doet. Deze zorgt met een minimaal energieverbruik voor de gewenste temperatuur.
 • Als het in de winter erg koud is schakelt de cv-ketel bij. 
 • Je cv-ketel of zonneboiler zorgt ook voor warm water. Je houdt hierbij dus een gasaansluiting.

Meer informatie

Ook voorbereiden op een toekomst zonder fossiele brandstoffen? We geven je graag meer informatie! Neem hiervoor contact op met Stefan Poppe.

 

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Kloosterzande
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Bezoek
Kom naar ons inspiratiecentrum
Columbusweg 2
4462 HB Goes