Juiste installatie nieuwbouw

Wat is de juiste installatie voor nieuwbouw?

De warmtepomp komt steeds meer onder de aandacht. We merken dat velen enthousiast en nieuwsgierig zijn. En een bijdrage willen leveren aan de verlaging van de CO2 uitstoot. Maar er zijn nog veel vragen. Is de warmtepomp geschikt voor iedere woning? Besparen ze daadwerkelijk veel energie? Welke soorten warmtepompen zijn er?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de lucht of bodem en zet deze gratis energie om in warmte of koeling. Afhankelijk van de situatie, is er minder tot zelfs helemaal geen gas meer nodig.

Ook interessant voor bestaande bouw

De warmtepomp is voor alle typen woningen mogelijk. Echter de woning dient wel goed geïsoleerd te zijn. Voor woningen die na 2000 zijn gebouwd, kunnen we stellen dat deze goed zijn geïsoleerd. We vinden het belangrijk om samen met jou, op jouw locatie, te kijken naar de isolatiewaarden (alle wanden, vloer begane grond, het dak en het glaswerk) van de woning, het huidige afgiftesysteem voor verwarming en uiteraard naar de overige wensen die meespelen. Het plaatsen van een warmtepomp is echt maatwerk. 

Warmtepomp extra interessant voor nieuwbouw

Voor een nieuwbouwwoning kan een warmtepomp altijd én wordt dat ook al veel toegepast. Deze nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Dat zijn de huidige eisen vanuit het bouwbesluit.

Ideale combinatie met zonnepanelen

In combinatie met zonnepanelen is de warmtepomp ideaal. Door het gebruik van de warmtepomp ga je minder of geen gas gebruiken. Wel meer elektra. Wanneer je nu met de zonnepanelen elektra terug levert aan het net, dan zou je dat zelf kunnen gebruiken voor het verbruik met de warmtepomp. Op dit moment bestaat de tijdelijke salderingsregeling. Lever je elektra terug? Dan wordt dat, waarschijnlijk tot 2023, vergoed door de netbeheerder.

Optimale energiebesparing

Voor het optimaal besparen van energie is het belangrijk dat het gehele systeem van warmtepomp en afgiftesysteem goed op elkaar is afgestemd. Een mogelijkheid is de warmtepomp aan te sluiten op de huidige installatie van vloerverwarming en radiatoren. Het meest efficiënt werkt de warmtepomp met een systeem voor lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming of lagetemperatuur radiatoren. Deze hebben een groot oppervlak waarmee ze de warmte beter kunnen afgeven. Een keuze kan zijn om in de ruimtes die je het meest verwarmt zoals de woonkamer, de keuken en de badkamer de radiatoren te vervangen voor lagetemperatuur radiatoren.

Subsidie

Om duurzame verwarming te stimuleren geeft De Rijksoverheid tot 2021 subsidie op warmtepompen. Je vermindert de uitstoot van CO2 en verwarmt jouw huis met minder gas. De investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. De hoogte van de subsidie voor warmtepompen ligt tussen de € 1.000,- en € 2.500,-. Dit is afhankelijk voor welk merk/type pomp je kiest. Wij verzorgen de subsidieaanvraag, maar indien gewenst kun je dit ook zelf doen.

Verschillende soorten

Brine/grond warmtepomp

  • Deze haalt zijn energie uit de bodem.
  • Door middel van een boring wordt een buizensysteem in de grond geïnstalleerd. 
  • Samen met de warmtepomp zorgt de bodemwisselaar ervoor dat het water-glycolmengsel dat circuleert in de installatie, warmte uit de grond kan onttrekken en kan afgeven aan het afgiftesysteem (radiatoren - vloerverwarming) in de woning of het gebouw. 
  • In de zomermaanden, wanneer de verwarming niet wordt gebruikt, kan de bodem zich weer opladen voor de volgende koude winterperiode én kan men in de woning zelfs gebruik maken van passieve topkoeling. 
  • Bij deze vorm van verwarmen is het gebruik van aardgas volledig overbodig. 

Lucht/water warmtepomp

  • Deze haalt zijn energie uit de buitenlucht.
  • Naast gewone buitenlucht is er alleen elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten draaien.
  • De warmte die onttrokken wordt uit de buitenlucht wordt opgewaardeerd tot de gewenste aanvoertemperatuur voor het verwarmen van de radiatoren en de vloerverwarming.
  • Met deze opstelling vervalt de cv-ketel en gaat het gasverbruik voor verwarmen en warm tapwater terug naar nul. 

Hybride waterpomp

  • Gebruik in combinatie met huidige cv-ketel
  • Wanneer je in het voor- en najaar de verwarming gebruikt, is het de warmtepomp die z'n werk doet. Deze zorgt met een minimaal energieverbruik voor de gewenste temperatuur.
  • Als het in de winter erg koud is schakelt de cv-ketel bij. 
  • De cv-ketel of zonneboiler zorgt ook voor warm water. Je houdt hierbij dus een gasaansluiting.

Meer informatie

Ook voorbereiden op een toekomst zonder fossiele brandstoffen? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes