Toekomstgericht met zonnepanelen

Terugverdientijd en salderingsregeling

Sinds 1 januari 2023 is het BTW-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning 0%. Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning bedoelt de Belastingdienst bijvoorbeeld ook een garage of schuur bij een woning en een serre of een aan- of uitbouw. En een vakantiewoning. Ook is het 0% tarief van toepassing bij de aankoop van zonnepanelen voor op een appartementencomplex.

Bij een nieuwbouwwoning met zonnepanelen, die ook fungeren als dakbedekking, geldt het btw-tarief van 21%.

Terugverdientijd

De aanschaf en installatie van een PV-installatie is aantrekkelijk. Na de installatie start je direct met het opwekken van je eigen stroom. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Op deze manier verdien je je investering binnen gemiddeld 5 jaar terug.

Salderingsregeling

De salderingsregeling bestaat al sinds 2004. Mensen met zonnepanelen op het dak kunnen de energie die ze zelf opwekken, volledig 'wegstrepen' tegen hun verbruik. Er hoeft over dat deel ook geen energiebelasting, verbruikskosten en BTW te worden betaald. Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%.

Dankzij het recente besluit van de Eerste Kamer blijft de salderingsregeling voorlopig in stand. Dit betekent dat je nog steeds de volledige waarde van de zelf opgewekte energie kunt verrekenen met jouw energierekening. Hierdoor blijven zonnepanelen een duurzame investering met een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.

Meer informatie over de afbouw van de salderingsegeling zonnepanelen. Bron: Rijksoverheid.

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes