Alles over zonnepanelen

FAQ zonnepanelen

Zijn zonnepanelen in Nederland interessant?

Ja, met de Nederlandse zon kun je heel goed stroom opwekken. Nederland krijgt ongeveer 1000 kWh per vierkante meter per jaar aan zonlicht. Dat is ruim voldoende om jouw huishouden (voor een deel) van stroom te voorzien.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig met mijn verbruik?

Dat hangt af van je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. 

Leveren zonnepanelen ook energie op als het bewolkt is?

Zonnepanelen wekken ook zonnestroom op bij bewolking. Maar natuurlijk wel in mindere mate. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid (diffuus licht) maar komt voor een deel toch op de panelen terecht. De zon kan wel (bijna) volledig tegengehouden worden maar dit komt zelden voor. Dit kan gebeuren wanneer het behoorlijk donker wordt door een hevige regenbui of bij een zonsverduistering. De gemiddelde lichtopbrengst is ruim voldoende om je woning van energie te voorzien. 

Wat is een omvormer?

Een omvormer, ook wel inverter genoemd, zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor jouw huishouden. Deze wisselstroom kan ook uitgewisseld worden met de energieleverancier indien de zonnepanelen meer opbrengen dan dat je op dat moment verbruikt. De omvormer is dus een essentieel onderdeel van je zonne-energiesysteem.

Hoe zit dat met salderen?

De salderingsregeling bestaat al sinds 2004. Mensen met zonnepanelen op het dak kunnen de energie die ze zelf opwekken, volledig 'wegstrepen' tegen hun verbruik. Er hoeft over dat deel ook geen energiebelasting, verbruikskosten en BTW te worden betaald. Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%.

Dankzij het recente besluit van de Eerste Kamer blijft de salderingsregeling voorlopig in stand. Dit betekent dat je nog steeds de volledige waarde van de zelf opgewekte energie kunt verrekenen met jouw energierekening. Hierdoor blijven zonnepanelen een duurzame investering met een terugverdientijd van ongeveer 5 jaar.

Moet er een aparte elektragroep worden aangemaakt in de meterkast?

Dat hangt af van wat voor type omvormer je wilt aansluiten op je meterkast. Ieder soort omvormer heeft andere specificaties en daardoor een ander vermogen. Hiervoor moet je eerst achterhalen hoeveel Wp (Wattpiek) aan zonnepanelen je wilt gaan plaatsen. Wanneer je minder dan 5000 Wp aan zonnepanelen wilt plaatsen, kun je de omvormer zonder problemen aansluiten op je meterkast. Plaats je meer dan 4500 Wp aan zonnepanelen? Dan moet er een extra groep voor jouw zonnepanelen worden aangelegd.

Mijn dak ligt niet op het zuiden, kan ik dan toch zonnepanelen leggen?

Zonnepanelen houden van het zuiden. De opbrengst van zonnepanelen is het grootst als ze onder een ideale hoek (35 à 40 graden) op het zuiden gericht liggen. Bij ligging op het oosten of westen is de opbrengst bij deze hellingshoek ongeveer 20 procent lager en op het noorden is die 45 procent lager. Op een plat dak kun je zonnepanelen in principe in iedere richting en onder iedere hoek leggen. Ook voor een plat dak geldt: naar het zuiden levert het meeste rendement op.

Hebben zonnepanelen last van schaduw?

Schaduw zorgt voor minder energieopbrengst. Hou hier dus altijd rekening mee en zorg ervoor dat je zo min mogelijk zonnepanelen in de schaduw installeert. Voor daken die deels in de schaduw liggen informeren we je graag over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes