Soorten warmtepompen
Wanneer is een warmtepomp interessant?
De warmtepomp is voor alle typen woningen mogelijk. De woning dient echter wel goed geïsoleerd te zijn. Voor woningen die na 2000 zijn gebouwd, kunnen we stellen dat deze goed zijn geïsoleerd. We vinden het belangrijk om samen met jou, op jouw locatie, te kijken naar de isolatiewaarden (alle wanden, vloer begane grond, het dak en het glaswerk) van de woning, het huidige afgiftesysteem voor verwarming en uiteraard naar de overige wensen die meespelen. Het plaatsen van een warmtepomp is echt maatwerk.
Warmtepomp extra interessant voor nieuwbouw
Voor een nieuwbouwwoning kan een warmtepomp altijd. De warmtepomp wordt dan ook al veel geplaatst in nieuwbouwwoningen. Deze nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd. Dat zijn de huidige eisen vanuit het bouwbesluit.
Verschillende soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zo heb je de bodem-water warmtepomp die zijn energie uit de bodem haalt, de lucht-water warmtepomp die zijn energie uit de buitenlucht haalt of de lucht-lucht warmtepomp waarbij de buitenlucht als bron wordt gebruikt. En daarnaast heb je de hybride waterpomp, deze gebruik je in combinatie met de huidige cv-ketel.
De lucht-water warmtepomp
De lucht-water warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht. Naast gewone buitenlucht is er alleen elektriciteit nodig om de warmtepomp te laten draaien. De warmte die onttrokken wordt uit de buitenlucht wordt opgewaardeerd tot de gewenste aanvoertemperatuur voor het verwarmen van de radiatoren en de vloerverwarming. Met deze opstelling vervalt je cv-ketel en gaat je gasverbruik voor verwarmen en warm tapwater terug naar nul.
De bodem-water warmtepomp
De bodem-water warmtepomp haalt zijn energie uit de bodem. Door middel van een boring wordt een buizensysteem in de grond geïnstalleerd. Samen met de warmtepomp zorgt de bodemwisselaar ervoor dat het water-glycolmengsel dat circuleert in de installatie, warmte uit de grond kan onttrekken en kan afgeven aan het afgiftesysteem (radiatoren - vloerverwarming) in de woning of het gebouw. In de zomermaanden, wanneer de verwarming niet wordt gebruikt, kan de bodem zich weer opladen voor de volgende koude winterperiode én kan men in de woning zelfs gebruik maken van passieve topkoeling. Bij deze vorm van verwarmen is het gebruik van aardgas volledig overbodig.
De lucht-lucht warmtepomp
Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt de buitenlucht als bron gebruikt. De warmte wordt uit de lucht gehaald en in de woning afgegeven. Een voordeel van deze warmtepomp is dat hij ook ingezet kan worden als airco om het huis te koelen. Een nadeel van dit type warmtepomp is dat het geen tapwater verwarmd. Daarvoor moet je een installatie toevoegen zoals een elektrische boiler. Daarnaast zijn er ook plafond- en wandunits nodig om de lucht naar binnen te blazen.
De hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met de huidige cv-ketel. Wanneer je in het voor- en najaar de verwarming gebruikt, is het de warmtepomp die z'n werk doet. Deze zorgt met een minimaal energieverbruik voor de gewenste temperatuur. Als het in de winter erg koud is schakelt de cv-ketel bij. Je cv-ketel of zonneboiler zorgt ook voor warm water. Je houdt hierbij dus een gasaansluiting. Lees meer over de hybride warmtepomp.