Energiebesparingsplicht niet vrijblijvend
Geschreven op: 10 april 2024
Verbruik je met jouw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 aardgas? Zet dan de koffie maar al klaar, want dan kun je binnenkort een bezoekje van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) verwachten. Zij zijn volop aan het controleren of bedrijven aan de wettelijke Energiebesparingsplicht voldoen.
Op 1 januari 2024 is de nieuwe Omgevingswet in werking getreden en daarmee ook de Energiebesparingsplicht. Deze verplicht bedrijven om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren.
Eis van de RUD
Nog lang niet alle bedrijven zijn zich bewust van hun verplichting, merken we bij Poppe Installatietechniek. We krijgen regelmatig de vraag of we kunnen meedenken in energiebesparende maatregelen, als gevolg van een eis van de RUD. De uitvoeringsdienst heeft dan een controle uitgevoerd bij het bedrijf en een eis opgelegd om hun adviezen op te volgen.
Boete riskeren versus eigen tempo hanteren
In die positie wil je eigenlijk niet komen. Je bent dan gebonden aan het advies van de RUD en krijgt vaak maar een periode van 6 maanden om de vereiste energiebesparende maatregelen door te voeren. Doe je dat niet, dan riskeer je een fikse boete. Veel liever houd je dus het heft in eigen handen en voer je dergelijke maatregelen op eigen initiatief en tempo door.
Installateur biedt begeleiding
Stefan Poppe: 'Ons advies is dan ook: check je verbruik en kijk of je aan de Energiebesparingsplicht moet voldoen. Zo ja, vraag dan aan een deskundig partij of die jou hierin wil begeleiden. Dat kan je installateur zijn of een energieadviseur. Diegene gaat al je installaties en apparatuur langs en kijkt waar er energiebesparing mogelijk is.'
Stapsgewijs besparen
'Komen er energiebesparende maatregelen uit met een terugverdientijd van 5 jaar of minder? Dan moet je daarmee aan de slag. Doe je dat op eigen initiatief, dan kun je dit stapsgewijs aanpakken. Daarnaast geven we bij Poppe Installatietechniek vaak ook waardevolle tips mee. Soms is bewustwording creëren bij gebruikers of het bemeteren van apparatuur al voldoende om energie te besparen.'
Niet vrijblijvend, maar een wet
Hoe dan ook, als je jaarlijks meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 aardgas verbruikt, moet je aan de slag met energiebesparing. De Energiebesparingsplicht is namelijk niet vrijblijvend, het is een wet. Dus zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan en neem zelf het heft in handen.