Tekort aan techneuten? Bij Poppe Installatietechniek leiden ze hun mensen zelf op

Geschreven op: 18 oktober 2023

BN DeStem – 14 oktober 2023

Het valt de technieksector zwaar aan voldoende handige handjes komen. Poppe Installatietechniek is daarom een eigen academy begonnen, voor jongeren en zij-instromers. Ze leren en werken dan bij de immer groeiende ‘Poppe-familie’. Ilze Poppe: ,,We doen dat mét en vóór ons personeel. Wij doen hier graag alles samen.”

Poppe Installatietechniek bestaat bijna dertig jaar. Ronny Poppe begon in 1994 met ondernemen. Hij sloot zich aan bij De Jonge, die een verwarming-, installatie- en mechanisatiebedrijf runde. Er waren toen drie monteurs en dat was de start van een gestage groei. Behalve particuliere klanten kwamen er in de loop der jaren ook veel grote klanten bij. Eind 1998, als De Jonge met pensioen gaat, neemt Poppe het bedrijf over en wordt een nieuw pand betrokken in Kloosterzande. Zoon Stefan en schoondochter Ilze worden medevennoot.

Van drie naar 65 werknemers en er is nog ruimte

De groei van Poppe Installatietechniek neemt een vlucht. Het dienstenpakket wordt uitgebreid (airconditioning in 1999, zonnepanelen in 2012) en in 2014 nemen Stefan en Ilze de zaak over. Een jaar later telt Poppe 25 medewerkers. In het jaar dat het bedrijf 25 jaar bestaat (2019) wordt installatiebedrijf Van Damme en Van de Vijver overgenomen en wordt ook een vestiging in Goes geopend. Poppe groeit in Kloosterzande uit zijn jas en betrekt afgelopen mei een nieuw pand in Hulst, met een inspiratiecentrum, waar klanten alle producten kunnen komen bekijken. Het bedrijf bezit alle certificeringen en zet in op duurzaamheid; ook in warmtepompen zijn ze nu gespecialiseerd. Er werken nu 65 mensen.


De Hulster burgemeester Ilona Jense (links) helpt jongeren van de Poppe Academy met het stapelen van de 'bouwblokken voor een goed bedrijf' op de open dag van Poppe Installatietechniek. © Anne Hana

Kok en slager worden monteur

Dat zouden er van Ilze Poppe (48) nog wel meer mogen zijn, maar het blijkt lastig vacatures in te vullen. ,,Terwijl de techniek toch zo boeiend is!” Om hun eigen medewerkers te stimuleren zich verder te ontwikkelen en te specialiseren, jongeren én nieuwkomers te interesseren in techniek én om verzekerd te zijn van aanwas, is het stel daarom de Poppe Academy begonnen. Zij-instromers worden 1-jarige deels interne opleidingstrajecten geboden tot junior koelmonteur en eerste monteur service en onderhoud. Ilze: ,,Terwijl ze leren, lopen ze ook mee met onze ervaren mensen, waar ze óók weer van leren. We hebben nu zelfs mensen die eerst kok en slager waren, zij wilden iets heel anders en zijn hier nu helemaal in hun element.”

Om jongeren te interesseren in techniek, is actief de samenwerking gezocht met middelbare scholen, Scalda en HZ University of Applied Sciences. Naast stages, kunnen leerlingen er ook terecht voor een werk-leertraject. Ilze: ,,De nieuwkomers worden bij ons gekoppeld aan onze ervaren vakkrachten, ze zijn dan hun werkplekbegeleiders, die hier ook weer training voor krijgen.”

Nieuw pand en Academy geopend

De Hulster burgemeester Ilona Jense opende vrijdag, samen met jongeren uit de Poppe Academy het nieuwe pand en de Poppe Academy. Volgende week vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur is iedereen welkom om te komen kijken.

Bron: BN DeStem
Tekst: Sheila van Doorsselaer
Foto’s: 
Anne Hana

Meer nieuws

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes