Bekijk de mogelijkheden!

Hogere subsidies warmtepompen

Geschreven op: 15 februari 2022

Wat houdt de ISDE-subsidie precies in?

De ISDE-subsidie is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie. Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw. Dat maakt de aanschaf van dit duurzame alternatief voor een cv-ketel op gas nog aantrekkelijker.

Je kunt een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie wanneer je aan de voorwaarden van de RVO voldoet. Een voorbeeld van een voorwaarde is dat je kunt aantonen dat de warmtepomp door een deskundige installateur geïnstalleerd is. Je vindt alle voorwaarden om in aanmerking voor subsidie te komen op rvo.nl.

Per jaar is er een bepaald budget voor de ISDE-subsidie beschikbaar. Het bedrag dat beschikbaar gesteld wordt voor warmtepompsubsidie in 2021 is vastgesteld op 124 miljoen euro. Daarvan was in oktober 2021 nog ruim 52 miljoen beschikbaar. Je kunt de stand daarvan bijhouden op de site van de Rijksoverheid.
 

Subsidie voor all-electric en hybride warmtepompen

Er zijn warmtepomp subsidies mogelijk voor alle typen warmtepompen, zowel all-electric als hybride warmtepompen. Hoeveel ISDE-subsidie je ontvangt voor je warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. De hoogte van de ISDE-subsidies voor warmtepompen per type vind je hieronder. Let op: warmtepompen met een A+ of A++ label ontvangen bovenop de warmtepomp subsidie ook nog een energielabel bonus van € 150,- of € 300,-.

Soort All-Electric Warmtepomp       Hoogte Subsidie Warmtepomp 2022
lucht/water-warmtepomp tot 16 kW       tot € 2.600
water/water warmtepomp tot 20 kW       tot € 3.800
ventilatielucht/water warmtepomp       tot € 1.700

 

Soort Hybride Warmtepomp       Hoogte Subsidie Warmtepomp 2022
lucht/water warmtepomp tot 16 kW       tot € 2.600

 

De hoogte van de warmtepompsubsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de ISDE-subsidie.

Stappenplan voor het aanvragen van ISDE-subsidie:

Stap 1: wacht niet langer dan 12 maanden na installatie van de warmtepomp

Alle warmtepompen van NIBE komen in aanmerking voor de subsidie op duurzame energie. Binnen 12 maanden na het installeren van de warmtepomp in Nederland moet de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie zijn aangevraagd om deze te kunnen verkrijgen.

Stap 2: het aanvragen van de warmtepomp subsidie

Voor het aanvragen van subsidie voor de warmtepomp kun je op de website RVO.nl terecht, een organisatie van de overheid. Hiervoor heb je een DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur. Hierop moet duidelijk de aanschaf- en installatiedatum staan, het merk en de meldcode van het apparaat en het typenummer.

Stap 3: wachten op goedkeuring

Na het indienen van je aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging per e-mail. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je daar binnen 8 weken per post bericht van. De betaling volgt maximaal een week na de beslissing. In de brief zie je direct de hoogte van de subsidie op jouw warmtepomp.

Let op:

Voor het optimaal functioneren van een warmtepomp is het goed isoleren van je huis een goede eerste stap. Mocht je dan binnen een jaar een warmtepomp laten plaatsen, dan kun je ook in aanmerking komen voor een isolatie subsidie. Kijk op de site van rvo.nl voor de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie.

 

Meer nieuws

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes