Word je echt verkouden van airco?

Fabels en feiten over airconditioning

Geschreven op: 4 juni 2020

Heerlijk, die prachtige zonnige zomerdagen. Kijk je er ook al naar uit? Lekker buiten op een terrasje of in de tuin. Dat is genieten. Maar hoe zit dat als je binnenshuis bent? Stap je dan een fijne koele omgeving binnen of komt de hitte je tegemoet? Is dat laatste het geval, lees dan zeker even verder.

Een ventilator aanzetten. De ramen open doen. Het helpt niet, niet veel of maar eventjes. Bij Poppe Installatietechniek weten we dat een échte oplossing voorhanden is. Een slim airconditioningsysteem dat het hele jaar door zorgt voor een heerlijk comfortabel binnenklimaat. We geven je hieronder enkele antwoorden op veel gestelde vragen rondom airconditioning.

1. Word je verkouden van airco?

Nee, een airconditioner maakt je niet verkouden. Uiteraard is het belangrijk om verstandig om te gaan met de bediening van het systeem. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur mag niet te groot zijn. Een richtlijn hiervoor is het verlagen van de binnentemperatuur met 4 graden ten opzichte van de buitentemperatuur. Dit zorgt ervoor dat je niet verkouden wordt.

2. Maakt een airconditioner lawaai?

Bij Poppe Installatietechniek werken we met Daikin systemen. Een airconditioner van Daikin maakt een fluisterstil geluid. Bij de aanschaf van een airco is het belangrijk te letten op het geluidsniveau van de binnen én van de buitenunit. Voor jezelf, maar ook voor de buren. In een advies kijken we hier uiteraard in mee. Ook het kantoor van Poppe Installatietechniek is voorzien met Daikin airconditioning. Wanneer je een keer wilt horen wat fluisterstil is, kom dan gerust binnen om het geluidsniveau te ervaren.

3. Kan ik mijn airconditioner ook bedienen met een app via mijn telefoon?

De online controller van Daikin maakt het mogelijk dat de airconditioners te bedienen zijn via de app op je telefoon. De online controller is optioneel bij de aanschaf van een airconditioner. Deze maakt het mogelijk dat de unit te verbinden is met de wifi en door middel van het downloaden van de app je de thermostaat wijzigt, temperatuurschema's instelt, het energieverbruik bewaakt.

4. Wat is de levensduur van een airconditioner?

Een airconditioner gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee.

5. Is airco slecht voor het milieu?

Een airconditioner is gevuld met koudemiddel. R410a is het koudemiddel dat momenteel het meest wordt toegepast. Bij het vrijkomen van dit koudemiddel in de atmosfeer geeft dit een nadelig effect voor de opwarming van de aarde. Daarom is het in Nederland verplicht om airco-installaties te laten aanleggen en onderhouden door F-gas gecertificeerde bedrijven en monteurs. Deze mensen hebben de kennis, gereedschappen en meetmiddelen om de installatie op een veilige en verantwoorde manier in bedrijf te stellen, zodat van schade voor het milieu geen sprake is.

6. Wat zijn F-gas gecertificeerde bedrijven en personen?

Voor bedrijven die actief zijn op het gebied van installatie- en/of onderhoudswerkzaamheden aan koelinstallaties (montage, reparatie, periodiek onderhoud, inbedrijfstelling, preventieve controle of buitengebruikstelling) waarbij F-gassen of gereguleerde (ozonafbrekende) stoffen (zoals CFK's, HCFK's en HFK's) vrij kunnen komen is bedrijfscertificering volgens het F-Gassen besluit wettelijk verplicht. Voor haar medewerkers die werken met deze koelinstallaties is het hebben van een F-gassen diploma verplicht. 

7. Is airco duur?

Je hebt te maken met de investering, het energieverbruik en de onderhoudskosten. Een richtprijs voor het leveren en monteren van een hoge wand splitunit voor in de slaapkamer is er al vanaf € 1850,-. Uitgaande van een levensduur van 15 jaar bedraagt dit € 123,50 per jaar. Het jaarlijks geschatte energieverbruik van een 2kW wandmodel is 251kWu. Uitgaande van een € 0,22 per kWu bedragen de gemiddelde energiekosten per jaar € 55,-. Een onderhoudsbeurt voor een Airco split unit bedraagt € 119,92.

8. Hoe vaak is onderhoud noodzakelijk?

Dit is afhankelijk van het gebruik van het toestel. Wanneer dit een split unit in een slaapkamer betreft, welke slechts gebruikt wordt tijdens de warme zomerdagen dan volstaat één onderhoudsbeurt per 2 jaar.

Vrijblijvend informatie

Is het iets voor jouw woning of bedrijf? Poppe Installatietechniek informeert je hier graag persoonlijk over. Geheel vrijblijvend. Neem eens contact op en geniet deze zomer nog van het heerlijke comfort van een Daikin airconditioner.

Meer nieuws

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes