Wat zijn je opties?

Help, mijn cv-ketel is kapot! Wat nu?

Geschreven op: 3 april 2018

Een brede coalitie van belangenbehartigers en milieuorganisaties wil binnen drie jaar af van de traditionele cv-ketel. Vanaf 2021 zouden dan alleen nog maar meer duurzame installaties mogen worden geplaatst, zoals een gasketel in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of ander duurzaam alternatief. De CO2 uitstoot moet aanzienlijk verminderen. Hoe dit zich verder ontwikkelt, is nog onduidelijk.

Maar elke cv-ketel moet ooit vervangen worden. Per wanneer is nog niet zeker, maar dát er iets gaat veranderen is wel duidelijk. Voor de aanschaf van een nieuwe ketel is het extra raadzaam om je te verdiepen in de mogelijke alternatieven. Vaak is overstappen naar een nieuwere variant, of zelfs een heel andere oplossing, een verstandige keuze.

Welke keuzes heb je dan precies?

Keuze 1: een nieuwe cv-ketel

De nieuwste generatie hoog rendement ketels zijn veel energiezuiniger dan de oudere ketels. Sommige modellen zijn bovendien voorzien van zelflerende software en de meeste ketels kunnen aangesloten worden op een slimme thermostaat. Die past automatisch de verwarming aan uw gebruikspatroon aan of voorkomt met aanwezigheidsdetectie onnodig verwarmen. Echter, er zijn partijen, zoals Greenpeace, Milieudefensie en Eneco, die bij de regering lobbyen voor een afschaffing van deze traditionele cv-ketels. Ze zouden niet duurzaam genoeg zijn. Het standpunt van de politiek hierin is nog niet duidelijk. Aangezien zo'n 95% van alle huishoudens een traditionele cv-ketel hebben, verwachten we niet dat deze ineens binnen enkele jaren vervangen moeten worden.

Keuze 2: Een hybride oplossing

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een hybride (tussen) oplossing. Hierbij wordt een nieuwe generatie HR-ketel gecombineerd met een warmtepomp. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Door het koppelen van de cv-ketel met de warmtepomp (de hybride oplossing) bespaart u al gauw 50% op uw gasverbruik. De cv-ketel zorgt voor het warm water en ondersteunt de warmtepomp op de koudere dagen wanneer het rendement van de cv-ketel hoger is dan die van de warmtepomp. We adviseren je graag of deze optie voor uw woning interessant is.

Keuze 3: 100% Duurzaam met een all-electric warmtepomp

Een gasloze woning. Dat is waar we met z'n allen naar toe willen of eigenlijk moeten. Met een all-electric warmtepomp is dat mogelijk. Deze warmtepomp verbruikt elektriciteit om de warmte uit de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. De warmtepomp zet elektrische energie om in warmte. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Zo wordt een 100% duurzame oplossing gecreëerd.

Een goede isolatie

Welke keuze voor jou mogelijk is en hoeveel besparing dit met zich meebrengt, valt of staat met de isolatie van jouw woning. Je kunt nog zulke nieuwe en zuinige apparaten aanschaffen, maar als de warmte via muren, dak, ramen en vloeren kan ontsnappen, bereikt u niet het gewenste effect. Voor isolatiemaatregelen kun je, net als voor een warmtepomp en zonnepanelen, tegenwoordig vaak subsidie krijgen.

Vrijblijvend advies

Wat is er bij jou mogelijk en hoeveel zou een nieuwe cv-ketel en/of warmtepomp kosten? Dat hangt af van jouw woning en de eventueel benodigde aanpassingen aan de huidige verwarmingsinstallatie. Poppe Installatietechniek komt jouw situatie graag een keer bij je thuis bekijken. We brengen de mogelijkheden in kaart en adviseren over de kosten. Meer weten? Neem eens contact met ons op. 

Meer nieuws

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes