Cv-ketel kapot. En nu?

Mijn cv-ketel is kapot. Wat moet ik nu?

Wanneer je cv-ketel kapot is, is het goed om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van verwarmen. Want tegenwoordig zijn er ook duurzamere alternatieven! Daarnaast kondigde het kabinet in mei 2022 aan dat vanaf 2026 hybride warmtepompen de standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Dus wanneer je cv-ketel kapot is, is het goed om je te verdiepen in de mogelijke alternatieven. Maar welke keuzes heb je dan precies?

Keuze 1: een hybride oplossing

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een hybride (tussen) oplossing. Hierbij wordt een nieuwe generatie HR-ketel gecombineerd met een warmtepomp. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Door het koppelen van de cv-ketel met de warmtepomp (de hybride oplossing) bespaar je al gauw 50% op het gasverbruik. De cv-ketel zorgt voor het warm water en ondersteunt de warmtepomp op de koudere dagen wanneer het rendement van de cv-ketel hoger is dan die van de warmtepomp. We adviseren je graag of deze optie voor jouw woning interessant is.

Keuze 2: 100% Duurzaam met een all-electric warmtepomp

Een gasloze woning. Dat is waar we met z'n allen naar toe willen of eigenlijk moeten. Met een all-electric warmtepomp is dat mogelijk. Deze warmtepomp verbruikt elektriciteit om de warmte uit de warmte uit de bron te onttrekken en naar binnen te pompen. De warmtepomp zet elektrische energie om in warmte. Om het systeem volledig duurzaam te maken kunnen er zonnepanelen geplaatst worden die de stroom opwekken die de elektrische warmtepomp nodig heeft. Zo wordt een 100% duurzame oplossing gecreëerd.

Keuze 3: een nieuwe cv-ketel

Op dit moment is het nog mogelijk om te kiezen voor een cv-ketel. De nieuwste generatie hoog rendement ketels zijn veel energiezuiniger dan de oudere ketels. Sommige modellen zijn bovendien voorzien van zelflerende software en de meeste ketels kunnen aangesloten worden op een slimme thermostaat. Die past automatisch de verwarming aan het gebruikspatroon aan of voorkomt met aanwezigheidsdetectie onnodig verwarmen. Echter, er zijn partijen, zoals Greenpeace, Milieudefensie en Eneco, die bij de regering lobbyen voor een afschaffing van deze traditionele cv-ketels. Ze zouden niet duurzaam genoeg zijn. Maar aangezien zo'n 95% van alle huishoudens een traditionele cv-ketel heeft, verwachten we niet dat deze ineens binnen enkele jaren vervangen moeten worden.

Een goede isolatie

Welke keuze voor jou mogelijk is en hoeveel besparing dit met zich meebrengt, valt of staat met de isolatie van de woning. Je kunt nog zulke nieuwe en zuinige apparaten aanschaffen, maar als de warmte via muren, dak, ramen en vloeren kan ontsnappen, bereik je niet het gewenste effect. Voor isolatiemaatregelen kun je, net als voor een warmtepomp en zonnepanelen, tegenwoordig vaak subsidie krijgen.

Vrijblijvend advies

Wat is er bij jou mogelijk en hoeveel zou een nieuwe cv-ketel en/of warmtepomp kosten? Dat hangt af van de woning en de eventueel benodigde aanpassingen aan de huidige verwarmingsinstallatie. Poppe Installatietechniek komt jouw situatie graag een keer thuis bekijken. We brengen dan de mogelijkheden in kaart en geven advies over de kosten.
 

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes