Alles over de warmtepomp

Subsidie mogelijkheden voor warmtepompen in 2024

Wat houdt de ISDE-subsidie precies in?

De ISDE-subsidie is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie. Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw. Dat maakt de aanschaf van dit duurzame alternatief voor een cv-ketel op gas nog aantrekkelijker.

Je kunt een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie wanneer je aan de voorwaarden van de RVO voldoet. Een voorbeeld van een voorwaarde is dat je kunt aantonen dat de warmtepomp door een deskundige installateur geïnstalleerd is. Je vindt alle voorwaarden om in aanmerking voor subsidie te komen op rvo.nl.

Subsidiewijziging warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heb je in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan kom je toch in aanmerking voor subsidie als je deze in 2024 laat installeren. 

De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger, zijn met € 450 verhoogd. De gelijkwaardige bonus die eerder werd gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen, komt te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225. 

De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Subsidie

Per jaar is er een bepaald budget voor de ISDE-subsidie beschikbaar. Het totale  ISDE-subsidiebudget voor 2024 bedraagt 600 miljoen euro. Je kunt de stand daarvan bijhouden op de site van de Rijksoverheid. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Subsidie voor all-electric en hybride warmtepompen

Er zijn warmtepomp subsidies mogelijk voor alle typen warmtepompen, zowel all-electric als hybride warmtepompen. De hoogte van de warmtepompsubsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de ISDE-subsidie.

Soort       Hoogte subsidie 2024
All-electric warmtepomp       tot € 3.900
Hybride warmtepomp       tot € 2.850

 

Stappenplan voor het aanvragen van ISDE-subsidie:

Stap 1: wacht niet langer dan 12 maanden na installatie van de warmtepomp

Binnen 12 maanden na het installeren van de warmtepomp in Nederland moet de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie zijn aangevraagd om deze te kunnen verkrijgen.

Stap 2: het aanvragen van de warmtepomp subsidie

Voor het aanvragen van subsidie voor de warmtepomp kun je op de website rvo.nl terecht, een organisatie van de overheid. Hiervoor heb je een DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur. Hierop moet duidelijk de aanschaf- en installatiedatum staan, het merk en de meldcode van het apparaat en het typenummer.

Stap 3: wachten op goedkeuring

Na het indienen van je aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging per e-mail. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je daar binnen 8 weken per post bericht van. De betaling volgt maximaal een week na de beslissing. In de brief zie je direct de hoogte van de subsidie op jouw warmtepomp.

Let op:
Voor het optimaal functioneren van een warmtepomp is het goed isoleren van je huis een goede eerste stap. Mocht je dan binnen een jaar een warmtepomp laten plaatsen, dan kun je ook in aanmerking komen voor een isolatie subsidie. Kijk op de site van rvo.nl voor de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie.

*Aan bovenstaande bedragen en informatie kunnen geen rechten worden ontleend, kijk voor de meest actuele gegevens betreft subsidies op de website van rvo.nl.

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes