Volg je hart en ga ervoor!

Geschreven op 14 september 2023 door Stefan Poppe

Na alle hectiek van de verhuizing, is het stof weer neergedaald. Figuurlijk dan. We kunnen ons weer 100% focussen op het dagelijkse werk. Tegelijkertijd merk ik dat ik toch even geneigd ben om terug te blikken. Want wat een reis was het, om tot hier te komen. Een reis die ik 30 jaar geleden echt niet had kunnen voorspellen.

Aan ondernemerschap had ik nog nooit gedacht toen ik na het tweede jaar van het VMBO voor elektrotechniek koos. Ik was toen eerlijk gezegd ook nog niet echt met mijn toekomst bezig. De keuze zorgde er wel voor dat ik na het VMBO als assistent elektromonteur begon én de BBL-opleiding monteur elektrotechniek ging volgen bij Installatieburo Verstraeten. Bij dit bedrijf werkte mijn vader ook, hij in de W-tak.

Stukje rijden

‘Stefan, ga je mee een stukje rijden?’, vroeg mijn vader op een dag in die beginperiode. Hij wilde iets aan me laten zien. En daar stonden we, op de Oudeweg in Kloosterzande voor het pand van Bernard de Jonge, een installatiebedrijf met een goede naam. Pa was gevraagd om daar te komen werken, maar dat zag hij niet zitten. ‘Ik zou graag voor mezelf beginnen, wat vind jij daarvan?’ Ik wist niet goed wat ik moest denken, maar hij zag het al helemaal voor zich, dus zei ik: ‘dat moet je doen!’, nog totaal niet beseffende wat dit teweeg zou brengen.

Bij pa gaan werken

In oktober 1994 begon hij zijn avontuur. Hij en Nard (Bernard de Jonge) gingen samen verder onder de vlag VOF de Jonge en Poppe. Kort erna zijn monteurs Jean-Paul en Ernst*, monteurs van het eerste uur, naar dit bedrijf overgestapt. Voor mij waren de dagen bij Verstraeten toen ook ineens geteld, ik was kort gezegd niet meer welkom. Daar sta je dan, als jonge knul in een tijd waarin installatiebedrijven nog niet om jonge medewerkers stonden te springen. Ik solliciteerde nog her en der, maar toen het te lang duurde, ben ik bij pa gaan werken.

Leren

Al snel volgde ook Ilze. Op haar vrije dag kwam ze helpen op kantoor. Zelf volgde ik ondertussen een werk-leertraject voor installatiemonteur. De 4-jarige opleiding in Vlissingen rondde ik in 2 jaar af, plus de opleiding water technisch installateur. Het leren ging me steeds beter af.

Groei door de jaren heen

Begin 1999 ging Nard met pensioen en zijn Ilze en ik medeaandeelhouder geworden. Ik besef nu dat dat bijna 25 jaar geleden is, een bijzondere mijlpaal! Nadat ik een aantal jaar als monteur had gewerkt ben ik in het begin deeltijd op kantoor gaan werken. Ik heb daar leren calculeren en ik mocht de werkvoorbereiding doen voor de kleine projecten en woningen. Als snel werden de dagen volledig op kantoor ingevuld. We gingen gebruik maken van Autocad en er kwamen meer monteurs te werken, hierdoor ging ik meer als calculator/werkvoorbereider/tekenaar werken. Ik miste echter daarin voor mezelf de theoretische achtergrond. Kort daarop ben ik de opleiding AOG/APG in Eindhoven en aansluitend nog de MIT gaan volgen. Enorm leerzaam en direct praktisch toe te passen bij onze steeds groter wordende projecten.  

Blijven leren

Buiten de vakken wis- en natuurkunde gingen we echt de diepte in op het gebied van sanitaire installaties en in het tweede jaar ook de klimaatinstallaties zoals koeling en luchtbehandeling. Op de MIT kreeg je daarvan nog meer de verdieping en kregen we ook regeltechniek. Je leert daar echt installaties dimensioneren met de juiste leidingen, pompen, afsluiters, opwekkers enz. Ook leer je hoe en waar je bepaalde installaties moet toepassen. Tot op de dag van vandaag ben ik nog altijd blij met de keuze die ik toen gemaakt heb.

Bedrijfsvoering

Het bedrijf groeide en dat zorgde naast de operationele zaken die geregeld moesten worden ook voor organisatorische stappen. Mijn ouders waren daar heel open in en waardeerden al snel ook de visie van Ilze en mij daarin. Al snel had ieder z’n eigen taken en verantwoordelijkheden. Dat werkte erg fijn. Onvoorwaardelijk altijd voor elkaar klaar staan en dat maakte dat we met z’n vieren een prima team vormden. Dus dat was even wennen toen mijn ouders in 2013 gingen genieten van hun pensioen. Op dat moment waren Ilze en ik volledig verantwoordelijk voor het bedrijf met 28 medewerkers. Dat zijn er inmiddels 60 en Ilze en ik hebben inmiddels onze draai daar prima in gevonden, ook in onze vestiging in Goes en ons nieuwe pand in Hulst. Een verschil in mijn takenpakket is dat ik tot vorig jaar nog projecten draaide, maar nu begeleid ik eigenlijk geen projecten meer.

Volg je hart en werk hard

En nu, 30 jaar later ben ik directeur van een prachtig bedrijf dat met haar techniek een belangrijke bijdrage levert aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. En dit met een fantastische groep mensen! Door hard te werken, heb ik de afgelopen 30 jaar een mooie weg bewandeld. Daar ben ik trots op, maar ik wil vooral aan alle jonge jongens en meisjes, die nu voor wellicht dezelfde keuze staan als ik toen, graag het volgende meegeven. Laat je door niets of niemand van de wijs brengen, maar volg je hart in wat je leuk vindt en ga ervoor. Als je bereid bent om een stapje extra te zetten en keihard ergens voor te werken, dan zijn er volop mogelijkheden!

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes