Van zij-instromer tot zelfstandig onderhoudsmonteur

Geschreven op 11 oktober 2022 door Diego

Op zijn 16e liep Diego (22) een week snuffelstage bij Poppe Installatietechniek. Hier had hij zulke goede herinneringen aan, dat hij een paar jaar later contact opnam met Ilze. Hij had niet de juiste papieren, maar zijn enthousiasme en nieuwsgierigheid werkten aanstekelijk. Inmiddels heeft hij de tweejarige opleiding ‘Servicemonteur Installatietechniek’ afgerond en werkt hij als zelfstandig onderhoudsmonteur.

‘Tijdens de snuffelstage was ik al nieuwsgierig hoe het onderhoud van de ketels in zijn werk ging. Hoe werkt die ketel? Hoe komt er warm water uit de kraan? Ik mocht de hele week mee met monteurs van de montage. We hebben waterleidingen gegraven en aangesloten. Interessant!’ Toch koos Diego voor een baan in de industrie. Hier heeft hij ongeveer twee jaar gewerkt. ‘Maar het was niet helemaal mijn ding, ik zat steeds op één plek en wilde meer afwisseling. Ik dacht terug aan mijn tijd bij Poppe Installatietechniek en pakte de telefoon.’

Je kunt altijd leren!

‘Ik had natuurlijk niet de juiste papieren, maar ik stond daar wel voor open. Je kunt altijd iets leren! Toen ik startte bij Poppe Installatietechniek had ik mijn diploma Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie (Maintenance) al op zak. De opleiding Servicemonteur installatietechniek niveau 3 ben ik aansluitend hierop gaan volgen. Omdat het voor mij nog niet zo lang geleden was dat ik geleerd had, lukte me dat wel goed. En… het leert ook makkelijker als je er zelf in geïnteresseerd bent.’

Fouten maken mag

‘Tijdens mijn opleiding ben ik met veel verschillende monteurs op pad geweest. In het begin keek ik mijn ogen uit. Er komt echt heel veel bij kijken. Ik vroeg me steeds af: Hoe doet hij dat nu? Ik mocht voortdurend meekijken en steeds meer zelf doen. Ook fouten maken mocht. Daar leerde ik het meeste van.’

Inzet werd beloond

‘Anderhalf jaar heb ik met monteurs meegelopen. Op een gegeven moment vroeg Ilze of ik het alleen aandurfde. ‘Ik denk dat het wel goedkomt,’ gaf ik aan. En dat was ook zo, het is goed gekomen. Ik kreeg dus ook een bus, zo’n mooie blauwe. Als je dan je eigen bus mag inrichten, dat doet wel wat. Ik had toen mijn diploma nog niet, maar toch werd mijn inzet beloond en het vertrouwen was er. Het geeft echt voldoening om zelf het onderhoud te kunnen doen aan de ketel, zodat deze veilig kan blijven werken. Dat vind ik echt mooi.’

Volop mogelijkheden

Uitgeleerd? Dat is Diego nog niet. ‘Ik ben heel blij met mijn diploma, maar ik ga nog door met leren. Ik ga nu twee jaar niveau 4 in Tilburg volgen. Dit is een vervolgopleiding met meer theoretische kennis. Ik heb ook al meegekeken met de servicekant, dat lijkt me ook interessant. Ik vind veel interessant, je bent niet zomaar klaar met leren. Het is mooi dat er zoveel mogelijkheden liggen binnen Poppe Installatietechniek. Wat ik als tip wil meegeven aan mensen die iets anders willen gaan doen: doe het gewoon, maar wacht niet te lang! Bij Poppe Installatietechniek is er bijvoorbeeld jaarlijks ruimte voor zo’n traject als ik heb gedaan. Gewoon doen!’

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes