BIM, het nieuwe samenwerken en tekenen

Van achterkant sigarenkistje naar virtual reality

Geschreven op 4 oktober 2018 door Erwin Maas

Inmiddels ben ik al een kleine 30 jaar actief binnen de installatiewereld. Ooit gestart als leerling tekenaar sanitaire techniek. Tegenwoordig hou ik me bezig met bijna alle voorkomende werkzaamheden voor onze afdeling ‘W' bij Poppe Installatietechniek. Technische ontwikkelingen volgen zich in een rap tempo op. Zeker de laatste jaren. Een uitdagende job.

Een stuk duidelijker!

30 jaar geleden werd soms letterlijk geschetst op de achterkant van een sigarenkistje. Nu biedt de computer eindeloze mogelijkheden. De beschikbare software blijft vernieuwen. Daar waar een klant vroeger niet kon zien welke installatie hij had gekocht, bestaat er nu de mogelijkheid om installatietekeningen ‘visueel' te detailleren. Een stuk duidelijker!

Virtual reality en robots?

Bij de allernieuwste ontwikkelingen kunnen de werkzaamheden zelfs al getoond worden aan de klant middels virtual reality en/of een hologram óf op termijn zelfs via je eigen gsm. Dit is momenteel nog niet voor iedereen weggelegd. Op een gegeven moment zal dit ook gemeengoed zijn. Evenals het op het werkadres aansturen van robots voor bijvoorbeeld uitzetten van wand- & vloer sparingen en het ‘live' meekijken naar een bestaande technische installatie door een vr-bril. Erg positieve ontwikkelingen die leuk zijn om te blijven volgen.

BIM, het nieuwe samenwerken en tekenen

Tegenwoordig is ‘BIM' een hot item. Tijdens een bouwproces werken veel partijen samen. Met BIM gaat dit makkelijker en professioneler. Waar voorheen knelpunten op de werkvloer werden doorgesproken, wordt er nu in het voortraject door verschillende partijen tegelijkertijd in een digitale 3D omgeving gewerkt. Bijvoorbeeld via het 3D-modelleer programma "Revit". Het voordeel van zo'n gezamenlijk Building Information Model is dat we knelpunten in een vroegtijdig stadium kunnen signaleren. En deze gezamenlijk oplossen voorafgaand aan de daadwerkelijke uitvoering. Het idee is om eerst wat extra energie in een project te stoppen om achteraf minder faalkosten te krijgen. Als één van de eerste BIM-projecten bij Poppe Installatietechniek hebben we onlangs bejaardenhuis ‘Antonius' in Kloosterzande opgeleverd.

Duurzame technieken

Binnen Poppe Installatietechniek houden we ons uiteraard ook bezig met duurzame technieken. We streven hierbij om klanten, waarbij we persoonlijk contact erg belangrijk vinden, zo goed mogelijk te adviseren over warmtepomp installaties, zonnepanelen en overige toekomstbestendige technieken. En natuurlijk, indien nodig, ondersteund door een mooi 3D plaatje.

Met vriendelijke groet,
Erwin Maas

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes