Schaars drinkwater nagenoeg gratis uit de kraan, best gek!
Geschreven op 28 augustus 2024 door Stefan Poppe
Watermanagement, het wordt steeds belangrijker. In de bouw- en installatiebranche, maar óók bij particulieren thuis. Door klimaatverandering en een groeiend bevolkingsaantal hebben we nu al te maken met een drinkwatertekort. Tijd voor een stukje bewustwording!
‘We zijn in Nederland altijd verwend geweest met een goede kwaliteit drinkwater,’ begint Stefan Poppe, directeur Poppe Installatietechniek. ‘We vinden het vanzelfsprekend dat we dit nagenoeg ‘gratis’ uit de kraan kunnen tappen. Best gek, aangezien drinkwater steeds schaarser wordt. Juist doordat het zo goedkoop is, hoefden we nooit over alternatieven na te denken en vinden we het normaal om er toiletten mee door te spoelen, tuinen te besproeien en auto’s te wassen. Al deze voorbeelden kunnen ook met regenwater worden ondervangen. Het is goed om mensen bewust te maken dat het anders kan.
Ver van mijn bed show
Bij veel particulieren is dit nog een lastig onderwerp, ze moeten immers investeren in een opslagtank om regenwater op te vangen en ze hebben een pomp nodig om het water naar de tappunten te krijgen. Dat vergt een financiële investering en mensen kijken dan snel naar wat het oplevert aan euro’s. In dit geval op korte termijn dus niets. Het kost immers meer om een dergelijke installatie aan te schaffen ten opzichte van de goedkope drinkwaterprijs die ze moeten betalen. Het is helaas voor veel mensen nog een beetje de ver van mijn bed show. Uiteraard zijn er altijd mensen die hier het nut wél van inzien en hier toch, ondanks dat het duurder is in aanschaf, in willen investeren.
Het mes snijdt aan twee kanten
Bij Poppe Installatietechniek proberen we bedrijven mee te nemen in het stukje watermanagement door producten te adviseren die als vervanger kunnen dienen voor leidingwater, oftewel drinkwater. Door ondernemers bewust te maken van de mogelijkheden en ze erop te wijzen dat ze daarbij ook zelf een mooie stap kunnen zetten op hun duurzaamheidsdoelen, snijdt het mes aan twee kanten. Het bedrijf bespaart op drinkwater én ze kunnen er positieve marketing uithalen.
Technieken
De meest toegepaste techniek om drinkwater te besparen is hemelwater (regenwater) opvangen in een betonnen of kunststof put en dit vervolgens terug oppompen om naar de tappunten in de woning of bedrijfsruimte te voeren. Een andere manier is regenwater niet via het riool af te voeren naar de waterzuivering maar via infiltratie terug af te staan aan de bodem, daarbij zorg je dat het regenwater terug in het grondwater terecht komt. Want het is niet alleen drinkwater wat een probleem wordt, maar ook het dalende grondwaterpeil is een probleem. Mede door het verstenen van gronden komt er steeds minder water terug in de grond, tel daar de steeds drogere periodes bij op wat het probleem alleen maar groter maakt.
Bufferputten van 20.000 liter
De verhuizing van ons bedrijf van Kloosterzande naar Hulst was een perfect moment om het waterverbruik in ons pand slim in te richten. We hebben ervoor gekozen om het regenwater op te vangen in twee grote bufferputten van elk 20.000 liter. Hiermee spoelen we onze toiletten, wassen we de bedrijfswagens en besproeien we de tuin. Dingen waarvoor we anders drinkwater zouden gebruiken…
Alle kleine beetjes helpen
Wil jij ook iets doen? Wellicht kun je ook regenwater opvangen om je eigen tuin te beregenen of een waterbesparende douchekop gebruiken of gewoonweg wat korter douchen. Veel kleine dingen maken uiteindelijk toch een groot verschil. Er zijn volop oplossingen mogelijk die niet veel hoeven te kosten, maar waar je wel een bijdrage mee levert. Hoe mooi is dat! Meer inspiratie nodig? Bekijk deze website eens of zoek op Pinterest naar creatieve ideeën om regenwater te kunnen opvangen.’