Prachtig project: jaren ’30 woning volledig zelf verduurzamen

Geschreven op 13 juli 2021 door Olaf Schelstraete

Duurzaamheid. Voor mij betekent dit meegaan met de tijd. We kunnen nu eenmaal niet eeuwig doorgaan met het gebruik van fossiele brandstoffen. Dus hoe minder we ervan verbruiken, hoe beter voor de wereld én voor de mensen die erop leven. Daarom hebben mijn vrouw en ik flinke verduurzamingsstappen ondernomen voor onze nieuwe woning…

Door mijn passie en nieuwsgierigheid naar nieuwe technieken ben ik steeds meer gepassioneerd geraakt van duurzaamheid. Dit is niet alleen uit kostenbesparing, maar ook een stukje voorbereiding op de toekomst. Uiteindelijk moet heel Nederland verduurzamen, dus waarom zouden we wachten tot het laatste moment? 

Investeren in duurzaamheid

Toen mijn vrouw en ik in 2019 onze woning inruilden voor een grotere vrijstaande woning uit 1936, die volledig gerenoveerd moest worden, hebben we besloten extra te investeren in duurzaamheid. Voordat we begonnen, heb ik Stefan Poppe om advies en offertes gevraagd voor alle materialen. Omdat ik zelf de kennis heb, vind ik het heel leuk om alles zelf aan te leggen. Stefan heeft voor ons een offerte gemaakt voor een warmtepomp, zonnepanelen, een airco-installatie en vloerverwarming. Inmiddels was ik zelf druk op zoek naar de juiste isolatie en naar duurzame materialen om mee te werken…

Grote én kleine stappen

Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een hoop duurzame stappen die we hebben ondernomen. Zo zijn het dak, de spouwmuren en de nieuw geplaatste wanden geïsoleerd en heb ik vloerverwarming geplaatst. Ook hebben we een warmtepomp en airco aangesloten én een boiler voor de warmtepomp geïnstalleerd, dit met een extra spiraal zodat we later de zonnepanelen erop aan kunnen sluiten voor warm water. Daarnaast hebben we ook een elektrische kookplaat geplaatst en de meterkast vernieuwd. Maar ook de kleinere stappen, zoals het vervangen van alle lampen door ledverlichting en het aanschaffen van energiezuinige apparaten, zijn genomen. Al deze stappen zijn niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Onze maandlasten gaan omlaag en stel dat in de toekomst de gasprijzen stijgen… Onze woning nu is volledig gasloos. Maar de grootste winst zit in de woning zelf. We hebben veel geïnvesteerd, maar onze woning is nog meer in waarde gestegen. 

Enthousiast over verduurzamen

Bij Poppe Installatietechniek zijn we ook veel bezig met duurzaamheid. We zijn continu bezig met het maken van duurzame installaties en we wisselen onderling informatie en ideeën uit. Hierdoor en door mijn eigen ervaring als servicemonteur heb ik inzicht in hoe ik dingen kan verbeteren en hoe de installaties horen te werken. Niet alleen ik word enthousiast van verduurzamen, ook mijn vrouw raakt steeds meer geïnteresseerd in wat we doen en hoe we kunnen verbeteren. Als we iets gaan maken, dan is zij tegenwoordig de eerste die het gereedschap pakt!

Verduurzamen op je eigen tempo

Ook verduurzamen? Wij hebben veel verduurzamingsstappen in één keer genomen en er staat nog steeds genoeg op ons wensenlijstje. Maar niet iedereen kan dit zo snel doen, daarom is het ook prima om het in kleine stapjes te doen. Zo kun je beginnen met het isoleren van je woning. En staat er een grote verbouwing op de planning? Dan is vloerverwarming het meest ideaal voor de toekomst, later kun je hiermee ook voor verkoeling zorgen. Verduurzamen is niet goedkoop, dus denk ook eens na over natuurlijke oplossingen. Staat de wind bijna altijd op dezelfde hoek van de woning? Zorg dan voor beplanting die dat al enigszins tegenhoudt. Zo gaan wij leilindes plaatsen op het zuiden zodat je in de zomer een natuurlijk zonnescherm hebt én in de winter verliezen ze hun bladeren waardoor de zon weer binnen kan komen. Het is een simpele, goedkope en duurzame oplossing voor warmte en tegen zon. Maar het belangrijkste: doe alles op je eigen tempo en naar je eigen budget.

Olaf Schelstraete

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiëweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes