Opleiding tot koelmonteur bij Poppe Installatietechniek

Geschreven op 18 april 2023 door John, Delano en Job

Bij Poppe Installatietechniek hebben we dagelijks te maken met koeltechniek. Zo installeren en onderhouden we VRV-installaties, koudwatermachines en split-units. Koeltechneut John, koelmonteur Delano en zij-instromer Job vertellen over de onderlinge samenwerking en het traject tot koelmonteur.

Interne lessen door John

Een keer per maand geeft John les aan de zij-instromers in de koeltechniek: Job en Martijn. Er wordt dan een deel theorie behandeld en er kan in de werkplaats geoefend worden aan basisvaardigheden zoals solderen. John: ‘Job werkte voorheen als slager en Martijn als kok. Dat is heel wat anders dan de installatietechniek. Ik vind het belangrijk dat ze de techniek snappen en weten waarover ze praten of waar ze mee bezig zijn. Aangezien dit vakgebied voor hen onbekend terrein was, heb ik geprobeerd om ze in heldere taal uitleg te geven over de koeltechniek en over veelgebruikte termen in de praktijk. Ook zijn er praktische lesavonden geweest om ze vertrouwd te maken met solderen en het omgaan met de brander. Zo kwamen ze naar mijn mening niet blanco aan op hun opleidingsdagen in Ede.’

Leerzaam traject

Zij-instromer Job: ‘Ik kom inderdaad uit een heel andere branche. Toen ik drie jaar geleden een huis kocht en daaraan moest klussen, kwam ik erachter dat ik dat wel leuk vond. De installatietechniek sprak me aan en ik was toe aan een nieuwe uitdaging! Bij Poppe Installatietechniek kreeg ik de kans om het traject tot koelmonteur te volgen. Hier kwamen natuurlijk ook theorie- en praktijklessen bij kijken. Voor de theorie moest ik naar Dordrecht en voor de praktijk naar Ede. Het was heel prettig dat John de basiskennis al voor ons op papier had gezet en deze in de avonduren met ons wilde doornemen. Hij had hier alle geduld en tijd voor en daar heb ik, zeker in het begin, heel veel voordeel van gehad. Bovendien heeft John echt passie voor het vak. Overdag werk ik dagelijks met Delano. Hij is strikt en het moet allemaal kloppen. Daar leer ik veel van! We weten wat we aan elkaar hebben en we kunnen goed lachen met elkaar. Ja, ik heb het prima naar mijn zin. Ik ben blij dat ik de keuze gemaakt heb.’ 

Een boeiend vakgebied

‘Ik ben inmiddels ruim 25 jaar actief in de koeltechniek,’ vertelt John. ‘Het is niet alleen de techniek die boeiend is, maar ook in combinatie met het eindproduct is dit een vakgebied met veel mogelijkheden. Het is niet de kunst om een ruimte koud te maken, maar ook hoe reageert het eindproduct op deze kou. Blijven voedingswaren bijvoorbeeld vers en drogen ze niet te veel uit? Of ervaren personen het binnenklimaat als comfortabel? Dat is een mooie uitdaging.’

‘Ze leveren mooie prestaties’

John geeft advies, offreert en begeleidt projecten op het gebied van airconditioning. Koelmonteur Delano en zij-instromer Job voeren deze projecten het grootste gedeelte van de tijd uit. John: ‘Het zijn twee kerels die hun werk enthousiast en met passie uitvoeren. Aangezien we veel particulier werk doen, is het belangrijk dat er netjes gewerkt én ook opgeruimd wordt. Dit doen ze prima en ze zijn erg beleefd naar de klant. Dag in dag uit leveren ze mooie prestaties.’ Delano: ‘Ik heb altijd in mijn achterhoofd: zou ik het thuis ook mooi vinden op deze manier? Zo niet, of als het beter kan, dan moet het bij de klant ook beter. Dat verwacht ik ook van mijn collega’s.’

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes