Excuus, techniek verslaafd!

Geschreven op 1 juni 2024 door Addy Bakker

In de discussie over warmtepompen en duurzaamheid, wil ik nog wel eens met een bedenkelijk gezicht de spreker aanhoren. 

Ja, we moeten verduurzamen, het liefst van het gas af, ketels de deur uit… Maar als servicemonteur kom je soms bij installaties waarbij de tranen in je ogen springen. Ja, alles wordt warm en er is genoeg warm water om te douchen. De zonnepanelen zorgen voor een mooi rendement, maar kijkend naar efficiëntie van de installatie, krijg je jeukende handen.

Maakt toch niet uit?

Het is soms lastig uit te leggen, maar zie het als die splinternieuwe auto met hier en daar een klein krasje. Maakt toch niet uit? Met de juiste lichtval, zie je er niks van. Een prachtig nieuw project van een reclamekantoor, maar met twee spelfouten in de slogan. Maakt toch niet uit? Iedereen begrijpt de boodschap. Een presentatie voor een volle zaal met een koffievlek op je pak. Maakt toch niet uit? De mensen zijn hier om te luisteren, enzovoorts.

En dus ook, een prachtig nieuwe warmtebron (bijvoorbeeld warmtepomp), maar een afgiftesysteem dat niet is ingeregeld. Maakt toch niet uit? Alles wordt warm. Voor iemand met een technische achtergrond moet dat toch op plek één of twee staan op de irritatieladder?

Hartstikke mooi die nieuwe warmtepomp, maar je oude vloerverwarming of radiatoren werken maar op 60% efficiëntie. Warmte schiet met een bloedgang door de radiator of ze worden maar voor de helft warm.

Optimaliseren installatie

Deze week was ik bij een nieuwe klant aan het werk om de installatie te optimaliseren. Zeg maar de krasjes wegpoetsen, de spelfouten eruit halen. Het Evohome-systeem aanpassen, inregelen en gelijk de pompen vervangen en dus een heel breed spectrum aan werkzaamheden. Beginnend met het ouderwetse draadsnijden voor het aanpassen en vervangen van de pompen en gelijk afsluiters geplaatst. Flow over de vloerverwarming verdeler, kranen en radiatoren berekenen en instellen. Je eindigt met je moderne warmtebeeldcamera op je mobiel om te zien wat er nu echt gebeurt na de aanpassingen. Leuk project om aan te werken.

En, mochten mensen nog eens mijn bedenkelijke gezicht zien bij een niet lekker werkende installatie? Excuus, techniek verslaafd.

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes