Wat doet de afdeling service en onderhoud?

Afdeling onderhoud altijd in beweging!

Geschreven op 2 maart 2018 door Wilko Broekhoven

Mijn functie heet met een mooie naam ‘Manager Technisch Beheer'. Ik leid de afdeling service en onderhoud. Deze serviceafdeling bestaat uit 2 collega's op kantoor: Jacqueline en Marga. Zij verzorgen de planning en administratie. Verder 5 onderhoud/servicemonteurs (Randolph, Olaf, Kim, Addy en Tonnie) die onderhoud en service aan o.a. cv ketels, ventilatie-installaties en airconditioningsinstallaties verlenen. Ook hebben we nog 6 montagemonteurs, die 1x per 11 weken storingsdienst ‘draaien'.

Vraagbaak collega's

Ik ben de vraagbaak van deze 13 collega's. Dit kan gaan over het bestellen van onderdelen, het maken van calculaties en offertes die uit het onderhoud en service volgen. En natuurlijk bied ik hulp indien een collega een moeilijke casus tegenkomt.

Wat doe ik precies?

Ik ben actief bezig met het verwerven en uitbreiden van onze zakelijke onderhoudscontracten. Deze contracten kunnen bestaan uit een paar toestellen. Maar ook een contract van meer dan honderd toestellen behoort tot de mogelijkheden!

Sneller schakelen door digitale werkbon

Sinds begin 2015 werken onze 5 onderhoudsmonteurs met een digitale werkbon bij onze klanten. Hiervoor hebben ze een iPad ter beschikking waar de werkopdrachten op te zien zijn. Het grote voordeel hiervan is dat we op kantoor direct de bevindingen van de monteur kunnen zien. Op de digitale werkbon worden de waarden van de metingen en de status van de cv-ketel ingevuld. Ook worden foto's van de cv-ketel, thermostaat en rookgasafvoer gemaakt, zodat het type cv-ketel, opstelruimte, type thermostaat en type rookgasafvoer voor de volgende bezoeken bekend zijn. Moet een cv-ketel worden vervangen? Dan is een opname ter plaatse niet meer nodig, maar kunnen we direct een voorstel verstrekken.

Cursussen en studies

De techniek staat niet stil! Wij krijgen altijd de gelegenheid om cursussen en studies te volgen. Dit kan variëren van een dagcursus zoals onlangs de VRV-cursus die onze airco-onderhoudsmonteurs hebben gedaan. Maar dit kunnen ook meerjarige opleidingen zijn. Onlangs zijn we naar de VSK beurs, de grootste installatievakbeurs van Nederland, geweest. Alle noviteiten zijn hier te zien. Eén noviteit wil ik eruit lichten.

Koppelen rookgasanalysemeter en administratie

Het controleren en meten van de CO, CO2, O2 wordt met behulp van een rookgasanalysemeter gedaan. De hieruit komende waarden worden genoteerd op de digitale werkbon. Er is een koppeling tussen de programma's van de rookgasanalysemeter en ons administratieprogramma, waardoor de waarden direct gekoppeld worden aan de desbetreffende werkbon. Het laten koppelen van deze programma's is een nieuwe mogelijkheid waar ik dan mee aan de slag ga. Ik moet Euro-Index (rookgasanalysemeter) en Syntess (administratieprogramma) benaderen. Zodra de koppeling geregeld is, zal dit tijd schelen bij het invoeren van de digitale werkbon.

Focus: jaarplanning

De planning op onze afdeling is continue in beweging. Hierbij zijn we afhankelijk van een aantal factoren zoals het weer, het aantal, de complexiteit en de locatie van de storingen die we binnen krijgen. De periodes van kou zoals de afgelopen weken geven direct drukte op de afdeling. Er moet dan geschakeld worden. En dan doen we graag. Mijn taak ligt ook bij het creëren van inzicht. Hoe ziet de jaarplanning eruit? Hoe kunnen we de historie van de afgelopen jaren gebruiken als tool voor inzichten voor de komende jaren? Kunnen we hiermee de planning nóg efficiënter inrichten? Met als doel onze flexibiliteit behouden. We vinden het belangrijk om de klant snel van dienst te zijn bij het melden van een storing.

Een afwisselende job! Waardoor mijn functie Manager Technisch Beheer me op het lijf is geschreven.

Een vriendelijke groet,

Wilko Broekhoven

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes