Een beter alternatief? De warmtepomp

PV panelen? Ja! Elektrisch verwarmen? Nee!

Geschreven op: 28 juni 2018

De laatste tijd spreken we met veel mensen die overtuigd zijn dat het voldoende is om zonnepanelen te plaatsen met de bedoeling de woning in de toekomst elektrisch te gaan verwarmen. Dit is een misverstand en willen we graag wegnemen.

PV panelen

De aanschaf van zonnepanelen is slim. Na plaatsing leveren ze meteen geld op. We kunnen de opgewekte energie immers meteen zelf gebruiken of we leveren deze terug aan het net. Hiervoor kennen we in Nederland de zogenaamde salderingsregeling. Na 2020 zal deze worden omgezet naar een energiesubsidie. Na de zomer van 2018 zal de regering hier verder invulling aan geven. De investering in zonnepalen is meestal binnen 8 à 10 jaar terugverdiend. Uiteraard is het belangrijk om vóór de aanschaf kritisch te kijken naar het elektriciteitsverbruik. Het elimineren van energieslurpers is een pré.

Elektrisch verwarmen

Het nadeel van volledig elektrisch verwarmen is dat elke Kw aan elektrisch vermogen die er wordt ingestopt er thermisch ook maar kan worden uitgehaald. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtepomp waarbij 1 Kw elektrisch omgezet kan worden naar 4 Kw thermisch. Met een warmtepomp halen we dus 4x zoveel eruit als wat er in wordt gestopt. Wanneer we alles elektrisch willen verwarmen zal het aansluitvermogen in de woning enorm hoog worden. Dit betekent:

  • Het uitbreiden van de bestaande groepenkast.
  • Het aanbrengen van extra groepen naar verschillende ruimtes. 
  • Het verzwaren van de bestaande aansluitwaarde vanaf het net. Een groter aansluitvermogen betekent ook meer vastrecht kosten voor deze grotere afzekerwaarde. 

Kortom: een grote investering.

Duurzaam verwarmen

Een beter alternatief is de warmtepomp. Voor woningen ná 2000 met vloerverwarming is dit al langere tijd een goede mogelijkheid. De laatste ontwikkelingen laten ook al warmtepompen zien die kunnen worden toegepast in de renovatie waarbij het bestaande afgiftesysteem (vaak radiatoren) kunnen blijven gehandhaafd. Bijkomend voordeel is dat er minder zonnepanelen geplaatst moeten worden en op de warmtepomp is ISDE subsidie verkrijgbaar. Zo bent u én duurzaam bezig én het is goed voor uw portemonnee. Eind juli wordt naar alle waarschijnlijkheid ook de nieuwe Alpha Innotec LWDV geleverd. Dit is de oplossing voor het een-op-een-vervangen van de cv-ketel. Deze LWDV maakt het mogelijk dat een groot deel van de 7 miljoen woningen met een gasaansluiting sneller en zonder grote verbouwing van het gas afgehaald kunnen worden. Wij houden u op de hoogte.

Vragen?

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel over zonnepanelen of duurzaam verwarmen? Of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen over PV panelen of de warmtepomp? Bel of mail gerust.

Meer nieuws

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes