'Mijn duurzaamheidsdoel? Volledig self-supported worden'

Duurzaamheid is een sport!

Geschreven op 27 juni 2018 door Kim Boswinkel

Ik weet nog goed dat ik negen jaar geleden, tijdens de start van de crisis, stopte bij mijn vorige werkgever. Wat een timing hè? Ik solliciteerde bij Poppe Installatietechiek en werd al snel gebeld door Ronny Poppe. Ik mocht 's avonds op gesprek komen. Het was een leuk gesprek en nog diezelfde avond nam hij me aan als servicemonteur. Wat doe ik dan? Het uitvoeren van onderhoud, het oplossen van storingen aan cv en airco, warmtepompen en ventilatie. Daarnaast nog allerlei andere klusjes. Door het behalen van mijn STEK-diploma zijn de laatste jaren ook de airco en warmtepompen erbij gekomen. 

Noem het gek

Als je me 's ochtends vraagt: ‘Wat ga je vandaag allemaal doen?', dan kan ik je daar geen exact antwoord op geven. Iedere dag is anders en zelfs door de dag heen kan een planning nog veranderen. Ook sinds dat onze bonnen digitaal zijn kan onze planning dynamisch zijn. Bijvoorbeeld door een onverwachte storing, waar je direct naar toe moet. Heerlijk vind ik het. Noem het gek, maar ik word altijd blij van problemen. Nou ja, het oplossen ervan dan toch. Plezier in mijn werk vind ik heel belangrijk. Een goed humeur. Het maakt me dan niet uit dat ik soms wat langer door moet werken. Je kunt mensen nou eenmaal niet in de kou laten zitten. Voor dit werk moet je dus geen 8 tot 5 mentaliteit hebben. Maar die heb ik gelukkig ook niet.

Van origine elektricien

Van origine, maar dan praat ik over 15 jaar geleden, ben ik elektricien. Inmiddels is er veel veranderd. Electro is eigenlijk altijd een hobby van me geweest. Ik heb heel wat uurtjes op de zolderkamer schakelingen in elkaar zitten solderen. En als ik nu aan een probleem met een besturingskast bezig ben, vind ik het een heerlijke uitdaging om uit te zoeken hoe het zit.
Goede collega's zijn belangrijk!
Als servicemonteur ben je veel in je eentje op pad. Ik vind dat niet vervelend en eigenlijk zelfs wel lekker, maar tegelijkertijd is het ook altijd leuk om met collega's samen te werken. Ik kan in ieder geval altijd bij ze terecht voor advies óf zomaar voor een babbeltje en een grap, want dat is net zo belangrijk. De sfeer is goed en bij de vrijdagmiddagborrel probeer ik ook altijd te zijn.

Heel veel hobby's

Ik heb nogal wat hobby's. Vrijwilliger bij de brandweer, zwemmen, uitjes met het gezin en sleutelen aan mijn oldtimers. Ik zit bij de EHBO-vereniging, ben verkeerregelaar bij evenementen en ga graag op stap met vrienden. Ook muziek is een grote hobby van me. Ik speel piano en sinds kort ook gitaar. De gitaar gaat ook weleens mee naar het werk. Dan pak ik ‘m tijdens mijn pauze uit de bus en speel ik wat. Een voorbijganger kijkt dan wel eens vreemd. Maar ik vind het tijdens mijn pauze een heerlijke ontspanning. Ook duurzaamheid is een hobby van mij. Of noem het maar een sport ...

Duurzaamheid is een sport

Bij Poppe Installatietechniek is duurzaamheid een heel belangrijk aspect. Klanten stellen er steeds meer vragen over en ook zelf ben ik hier thuis veel mee bezig. Voor mij is het een doel om volledig self-supported te worden. Ik wil nergens afhankelijk van zijn. Natuurlijk is de kostenbesparing ook een hele belangrijke. Dat je dan ook nog een bijdrage levert aan een beter milieu, voelt ook wel goed. Ik ben al afgesloten van gas, heb een zonneboiler, pv-panelen, een pelletkachel en een warmtepomp waarmee ik water kan verwarmen en het huis kan koelen. Verder heb ik een waterbron, die ik gebruik om de wc's door te spoelen en de tuin te besproeien. Ik heb nog een weg te gaan voor volledig een nul op de meter, maar ik ben nog zeker niet klaar. Misschien bouw ik in de toekomst nog wel eens een eigen windmolen. In de tussentijd geniet ik in ieder geval al van de lage Delta-kosten en het comfort in huis.

Tips

Wil je ook meer aan duurzaamheid doen? Dan heb ik nog wel wat tips. Verdiep je er goed in! Surf rond op het internet en kijk wat er allemaal mogelijk is. Hoeveel ruimte heb je en hoeveel energie heb je nodig? En doe het beetje bij beetje, want het zijn flinke investeringen. Zelf ben ik 7 à 8 jaar geleden begonnen. Ik zou beginnen met zonnepanelen, daarna een warmtepomp of warmtepomp boiler. En als je je gasfornuis vervangt voor een inductiekookplaat, dan kun je je laten afsluiten van het gas.

Perfecte baan!

Als je het zo bekijkt, past mijn baan als servicemonteur bij Poppe Installatietechniek perfect bij me. Altijd wat anders, uitdagende werkzaamheden, leuke sfeer en dezelfde drive voor duurzaamheid. Ja, hier zit ik helemaal op mijn plek!

Doei doei!

Kim Boswinkel

Meer blogs

Vragen? Neem contact op!

Volg ons op social media of laat je informeren in ons inspiratiecentrum.

Bel
Bel 0114 681 243 - Hulst
Bel 0113 743 200 - Goes

24/7 bereikbaar
Mail
Bezoek
Hoofdkantoor & inspiratiecentrum (medio september)
Australiƫweg 1
4561 PD Hulst
Bezoek
Inspiratiecentrum & kantoor
Columbusweg 2
4462 HB Goes